Saturday, October 23, 2010

KISAH MURID KU….

ZUN-NUN AL-MISRI ALBERT.

Terpegun, itu perasaan saya yang pertama.. sehinggalah seminggu sudah berada di sekolah itu, hati saya tertanya-tanya bagaimana ayahnya mendapat nama ini. Pada pertama kali saya mendengar, menulis dan menyebut namanya…hati  tidak sabar untuk berjumpa dengannya. saya tidak sangka berjumpa dengan nama yang begitu indah saya rasa di sekolah  ini.

Pertama kali melihatnya, hati saya senang dan merasakan ketenangan. Dia tidaklah comel sangat, tapi insyaallah saya berdoa agar wajahnya akan terus bersih dan bercahaya di simbah keimanan dan ketakwaan kepada Allah. Kopiahnya lagi besar dari kepala dia hhehehehe. Oh ya dia baru berusia 8 tahun, berada di tahun 2. Dan pada minggu kedua, barulah saya mengetahui bahwa Zun-Nun tu anak kepada Cikgu Albert, salah seorang guru di sekolah saya jugak,..hehehe.

Saya bertanya padanya apakah maksud nama anaknya. Saya seolah-olah pernah mendengar nama ini sebelum ini tetapi saya tidak pasti kerana mungkin saya familiar nama Al-Misri. Cikgu Albert mengatakan bahawa nama tersebut adalah salah seorang daripada Great Ulama. Tetapi saya masih tidak berpuas hati, cuma saya diamkan diri dan tidak bertanya lagi. Bukan tidak pasti pada nama itu tetapi saya masih tertanya-tanya bagaimana saya langsung tidak mengetahui nama-nama ulama besar yang lain..Masya Allah..masih banyak yang saya perlu belajar dan gali lagi ilmu. Dan saya juga baru mengetahui masa itu bahawa Cikgu Albert adalah mualaf. Namun saya masih belum berani tuk bertanya lanjut bagaimana beliau menjadi muslim, Dan akhirnya pada 3 minggu yang lepas, saya tahu kisahnya bagaimana beliau menjadi muslim..SubhanaAllah..Allah Maha Pemberi rahmat..Dialah yang memasukkan hidayah ke dalam hati setiap hambaNya yang dikehendakiNya…

Okeh berbalik kepada nama Zun-Nun Al-Misri, Saya telah mencari infonya melalui internet..akhirnya barulah saya mengetahui beliau adalah seorang sufi yang dilahirkan pada tahun Ke-3 Hijrah..malu jugak kerana Cikgu Albert yang baru mualaf pada tahun 2001 boleh mengetahui sufi-sufi Islam ni berbanding saya. Indahnya kisah Zun-Nun Al-Misri ini..di bawah ni saya ada sertakan kisahnya..semoga adik kecil Zun-Nun Al-Misri akan menjadi orang besar dalam agama nanti..mungkin itu yang ayahnya rasakan semasa menamakan anaknya ini sama dengan nama Great Sufi ini…InsyaaAllah…


KISAH ZUN-NUN AL-MISRI

Seorang pemuda mendatangi Zun-Nun dan bertanya,

"Guru, saya tak mengerti mengapa orang seperti Anda mesti berpakaian apa adanya, amat sangat sederhana.

Bukankah di masa seperti ini berpakaian sebaik-baiknya amat perlu, bukan hanya untuk penampilan melainkan juga untuk banyak tujuan lain." Sang sufi hanya tersenyum.

Ia lalu melepaskan cincin dari salah satu jarinya, lalu berkata, "Sahabat muda, akan kujawab pertanyaanmu, tetapi lebih dahulu lakukan satu hal untukku.

Ambillah cincin ini dan bawalah ke pasar di seberang sana. Bolehkah kamu menjualnya seharga satu keping emas?.

" Melihat cincin Zun-Nun yang kotor, pemuda tadi merasa ragu, "Satu keping emas?”

“Saya tidak yakin cincin ini boleh dijual seharga itu."

"Cubalah dulu, sahabat muda. Siapa tahu kamu berjaya”.

Pemuda itu pun bergegas ke pasar.

Ia menawarkan cincin itu kepada pedagang kain, pedagang sayur, penjual daging dan ikan, serta kepada yang lainnya.

Ternyata, tak seorang pun berani membeli seharga satu keping emas. Mereka menawarnya hanya satu keping perak.

Tentu saja,pemuda itu tak berani menjualnya dengan harga satu keping perak. Ia kembali kepada Zun-Nun dan melapor.

 "Guru, tak seorang pun berani menawar lebih dari satu keping perak”.

Zun-Nun, sambil tetap tersenyum arif, berkata, "Sekarang pergilah kamu ke kedai emas di belakang jalan ini”.

Cuba perlihatkan kepada pemilik kedai atau tukang emas di sana. Jangan buka harga, dengarkan saja bagaimana ia memberikan penilaian.

Pemuda itu pun pergi ke kedai emas yang dimaksud. Ia kembali kepada Zun-Nun dengan raut wajah yang lain.

Ia kemudian melapor,

 "Guru, ternyata para pedagang di pasar tidak tahu nilai sesungguhnya dari cincin ini.

Pedagang emas menawarnya dengan harga seribu keping emas. Rupanya nilai cincin ini seribu kali lebih tinggi daripada yang ditawar oleh para pedagang di pasar."

 Zun-Nun tersenyum simpul sambil berujar lirih,

"Itulah jawaban atas pertanyaanmu tadi sahabat muda. Seseorang tak bisa dinilai dari pakaiannya. Hanya "para pedagang sayur, ikan dan daging di pasar" yang menilai demikian.

Namun tidak bagi "pedagang emas". Emas dan permata yang ada dalam diri seseorang hanya boleh dilihat dan dinilai jika kita mampu melihat ke kedalaman jiwa. Diperlukan kearifan untuk menjenguknya. Dan itu memerlukan proses, Wahai sahabat mudaku, Kita tak bisa menilainya hanya dengan tutur kata dan sikap yang kita dengar dan lihat sekilas”.

Seringkali yang disangka emas ternyata loyang dan yang kita lihat sebagai loyang ternyata emas.


Kisah Zun-Nun Al-Misri 2

Taubat Para Wali 

Zun Nun Al-Misri mendengar bahawa ada seorang yang sangat alim dan zuhud, maka pergilah dia ke sana untuk belajar. Sesampainya di sana dia menjumpai seorang lelaki menggantungkan dirinya pada sebatang pokok dengan kepala ke bawah. Orang itu berkata: “Wahai diri! Tolonglah aku dalam mentaati Allah. Kalau tidak nescaya aku akan hukum engkau dalam keadaan seperti ini sampai engkau mati kelaparan.”

Zun Nun mendekati orang itu lalu memberi salam dan dia menjawab.

“Apa yang telah terjadi dengan engkau ini?” Tanya Zun Nun.

“Tubuhku ini telah menghalangi aku untuk berseronok dengan Allah, kerana ingin bersuka-suka dengan manusia.” Jawab orang itu.

Dengan jawapan itu, Zun Nun menyangka bahawa orang itu telah menumpahkan darah sesama Muslim atau telah berbuat dosa besar lainnya.

“Apa yang telah engkau lakukan?” Tanya Zun Nun.

“Tahukah engkau bahawa jika seseorang itu bercampur baur dengan orang lain, banyak perkara yang boleh berlaku?”

“Kalau begitu, engkau ini betul-betul orang warak dan alim,” kata Zun Nun.

“Mahukah aku tunjukkan kamu orang yang lebih alim dariku?” kata orang itu.

“Boleh juga,” kata Zun Nun.

“Nah, sekarang pergilah engkau agak ke atas bukit ini. Insya Allah, engkau akan berjumpa dengan wali Allah yang saya maksudkan itu,” kata lelaki itu.

Maka segeralah Zun Nun mendaki agak sedikit ke atas lagi sehingga akhirnya ia berjumpa dengan satu tempat pertapaan yang di dalamnya ada seorang pemuda sedang duduk bersila, sementara di hadapan pintu pertapaan itu ada sebelah kaki yang terpotong membusuk dan dimakan ulat. Zun Nun sangat ngeri dan tidak faham apa yang dilihatnya itu. Maka diapun bertanya kepada pemuda tersebut apa ertinya semuanya itu.

Pemuda itu menerangkan bahawa pada suatu hari dia sedang duduk di dalam beribadahnya, tiba-tiba ada seorang perempuan yang melintas di luar. Apabila dia terpandang kepadanya, timbul keinginannya kepada wanita cantik itu dan cuba untuk mengejarnya dari belakang.

Akan tetapi, baru saja dia melangkahkan sebelah kakinya ke luar dari tempatnya, tiba-tiba dia mendengar suara: “Wahai manusia, apakah engkau tidak merasa malu? Setelah tiga puluh tahun engkau

menghadapkan hati kepada Tuhan, tiba-tiba sekarang engkau telah mahu ditipu oleh syaitan dan akan mengejar perempuan jahat itu.”

Disebabkan kerana kesalahannya itulah, pemuda itu telah memotong sebelah kakinya yang telah terlanjur keluar dari tempat ibadahnya.

“Jadi aku ini sebenarnya orang berdosa,” kata lelaki itu. “Maka dari itu engkau tidak patut menemuiku yang sedang dalam penantian keputusan ini. Jika engkau ingin menjumpai seorang yang betul-betul wali, pergilah engkau ke puncak bukit ini.”

Sayang puncak bukit tersebut terlalu tinggi dan sukar untuk didaki sehingga Zun Nun tidak sanggup mencapainya. Sebaliknya dia hanya mendengarkan saja cerita si pertapa dari orang-orang yang mengetahuinya.

Katanya ada seorang lelaki yang telah bertahun-tahun mengabdikan dirinya kepada Allah. Dia telah bersumpah untuk tidak makan selain dari usahanya sendiri dan tidak akan makan makanan yang telah diproses. Dengan izin Allah, sekumpulan lebah telah membuat sarang di dekat tempat ibadahnya, dengan madu lebah itulah wali tersebut mengalas perutnya.No comments:

Post a Comment